Kad uzzināju, kāpēc zemenes mazgāt sālītā ūdenī, nekavējoties darīju tāpat

Jūnijs ir zemeņu sezonas laiks. Dārza zemeņu garša un tās pozitīvās īpašības ir neticamas! Bet katrā medus mucā mēdz būt kāda darvas pilīte. Kā mazgāt zemenes, lai izvairītos no nepatīkamiem pārsteigumiem? Par to pastāstīsim sīkāk.

Atzīšos, tāpat kā visi, es biju pieradusi zemenes mazgāt tikai zem tekoša ūdens.

Vienmēr uzskatīja, ka brīdinājumi ir pasakas, līdz kaimiņiene parādīja, kas notika ar viņas zemenēm pēc mērcēšanas sāls ūdenī.  Tas mani pārliecināja par pretējo.

Kā mazgāt zemenes

Diemžēl mūsdienās dārzeņi, augļi un ogas lielākoties ir apstrādāti ar lielu daudzumu pesticīdu, kas paredzēti kaitēkļu invāzijas novēršanai. Bet šādi pasākumi ne vienmēr glābj ražu no iebrucējiem.

Zemenes labprāt ēd laputis, gliemeži un kailgliemeži, tauriņa kāpuri un tripši.

Mana kaimiņiene piepildīja bļodu ar ūdeni istabas temperatūrā, pievienoja dažas ēdamkarotes jūras sāls, ielika tajā zemenes un nogaidīja apmēram 30 minūtes.

Pēc tam viņa nekādus kukaiņus uz ūdens virsmas neredzēja.

Bet, kad rūpīgi aplūkoja zemenes, tad pamanīja, ka kaut kas uz to virsmas kustas!

Lasi arī: Kāpēc pieredzējušās saimnieces veļas mašīnā pievieno pelnus. Īsts vājprāts…

Sāls ietekmē no zemenēm sāka rāpot ārā mazi tārpi, kas mīt augļa iekšienē. Speciālisti saka, ka tie var būt augļu mušu pēcnācēji.

Veicu līdzīgu eksperimentu un biju nepatīkami pārsteigta par slepeno iemītnieku klātbūtni manās iecienītajās ogās. Negaidīja, ka daudzus gadus ēdu zemenes kopā ar kukaiņu kāpuriem.

Daudziem varētu būt interesanti, vai zemenes pēc šādas procedūras būs sāļas. Pēc mērcēšanas sāls ūdenī ogas atkal rūpīgi nomazgāju tīrā ūdenī. Varbūt varēja sajust nelielu sāls piegaršu, bet tā noteikti nebija nomācoša un zemenes garšoja labi.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Leave a Comment